גדי לסין: המשבר הכלכלי לא פסח גם על תעשיית המזון; בשנת 2009 יפוטרו כ-600 עובדים בענף, צפוייה ירידה ריאלית של 3% במכירות המזון – לראשונה מזה עשור

17/03/2009

גדי לסין: המשבר הכלכלי לא פסח גם על תעשיית המזון; בשנת 2009 יפוטרו כ-600 עובדים בענף, צפוייה ירידה ריאלית של 3% במכירות המזון – לראשונה מזה עשור; מעריך: לא נראה בטווח הקרוב קריסות מפעלי מזון, דוגמת ויטה פרי גליל ועוף העמק; טוען: הסכנה הגדולה לענף – הגידול העצום לאורך שנים בפער השלילי בין יבוא המזון ליצוא – גדל  ב-2008 ב-  72%.

המשבר הכלכלי לא פסח גם על תעשיית המזון. כך אמר היום (17/3), גדי לסין, יו"ר איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים ומנכ"ל שטראוס ישראל, במסיבת עיתונאים לרגל יום המזון.

לסין ציין, כי 70% ממפעלי המזון דיווחו כי שינו את מדיניות השכר שלהם כחלק מההתמודדות עם המשבר העולמי, על מנת להמנע ככל האפשר מפיטורי עובדים. בין הצעדים שנקטו:  הקפאת תוספות שכר, קיצוץ בשכר הבכירים, הורדת שעות נוספות, צמצום  בתקציבי רווחה וביטול העלאות ומענקים. 24% ממפעלי המזון דיווחו כי הם סובלים ממצוקת אשראי בעקבות המשבר העולמי.

לסין ציין, כי בשנת 2008, לראשונה מזה 5 שנים חלה ירידה ריאלית של 1.5% במכירות המזון. המכירות הסתכמו בכ-56.1 מיליארד שקלים. בתוך כך המכירות לשוק המקומי ירדו ריאלית בכ-2% והסתכמו בכ-52.9 מיליארד שקלים; יצוא המזון גדל אשתקד דולרית ב-3% והסתכם ב-874 מיליון דולר. כמו כן נעצרה קליטת העובדים בתעשיית המזון – לראשונה מזה 4 שנים.

הוא הוסיף, כי השקעות תעשיית המזון במכונות וציוד מיבוא, גדלו בשנת 2008 בשיעור מזערי של 1% בהשוואה לשנה שקדמה לה והסתכמו ב-1.01 מיליארד שקל. יצויין, כי במחצית השניה של 2008, ירד היקף ההשקעות בתעשיית המזון באופן משמעותי בשל השפעותיו השליליות של המשבר העולמי.

בהתייחסו לשנת 2009 מעריך לסין, כי מצב תעשיית המזון ילך ויחמיר וכי צפויים פיטורים של כ-600 עובדים בענף וכן צפוייה ירידה ריאלית של 3% במכירות המזון – לראשונה מזה עשור. מדובר בירידה של 1% במספר המועסקים. כיום מועסקים בתעשיית המזון כ-61 אלף עובדים.

בתוך כך – צפוייה השנה ירידה דולרית של 5% בהיקף יצוא המזון, לראשונה מאז 2001 - אמור להסתכם ב-830 מיליון דולר.

לסין ציין, כי מהבדיקה שערך איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים מתברר עוד, כי 39% דיווחו כי תהיה השנה ירידה במכירות המזון לשוק המקומי; 19% ממפעלי המזון צופים כי היצוא שלהם יקטן השנה.

יו"ר איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים מעריך, כי למרות נתונים אלה, לא נראה בטווח הקרוב קריסות מפעלי מזון דוגמת ויטה פרי גליל ועוף העמק.

מאידך, הדגיש לסין, כי האיום הגדול והממשי על תעשיית המזון הינו צמיחה הולכת וגוברת על פני זמן ביבוא מזון לישראל, לעומת צמיחה מתונה בייצור המקומי של המזון וביצוא המזון. פער זה גדל בשנת 2008  ב- 72%. מדובר בפער בהיקף של 1.02 מיליארד דולר. כאשר יבוא המזון בשנת 2008 גדל דולרית ב-31% והסתכם ב-1.89 מיליארד דולר ואילו יצוא המזון, כאמור, גדל דולרית ב-3% בלבד ל-874 מיליון דולר.

לסין קרא לציבור הצרכנים בישראל לקנות מזון תוצרת כחול לבן - דבר שיחזק את תעשיית המזון  הישראלית, ימנע פטורי עובדים וסגירת מפעלים בענף.

לסין קרא לכנסת ולממשלה החדשה שתקום לזרז את הקמתה של רשות מזון אחת עצמאית שתאחד את הפיקוח על ייצור, יבוא ושיווק מוצרי מזון בישראל. "שנים אנו מתריעים על המצב האבסורדי הקיים בארץ, לפיו 14 רשויות שונות מפקחות על ייצור ושיווק מצרכי מזון, ללא כל תאום ביניהן. הגיע הזמן להפסיק שערוריה זו".

יו"ר איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים, ציין כי השינוי בחוק עידוד השקעות הון שנכנס לתוקף בשנת 2005 תוך הכללת קריטריון היצוא הינו אסון לתעשיית המזון.

לדבריו,  השינוי הוציא, למעשה, את כל תעשיית המזון מהמשחק. הוא טען כי מאז שהשתנה החוק לפני 4 שנים ועד היום לא הוקם אף מפעל מזון גדול בפריפריה. יתר על כן, מפעלי מזון שהתכוונו לעבור לפריפריה לא עברו בשל החוק. זאת לעומת יותר מ-10 מפעלי מזון שעברו מהמרכז לפריפריה ב-3 השנים לפני שהחוק שונה (2001 - 2004).

הוא הדגיש, כי מפעלי המזון מהווים עוגן ומעסיק מרכזי באזורים בהם הם נמצאים והוכיחו זאת באזורי קו העימות, ולכן יש לעודד הקמת והרחבה של מפעלי מזון, דווקא באזורים אלו.

לסין, רואה בלקיחת אחריות סביבתית ע"י מפעלי המזון, נושא מרכזי שילווה את תעשיית המזון במהלך שנת 2009 וגם בשנים הבאות.

בשנה האחרונה מקדמת התעשייה פתרון כולל לטיפול באריזות.

לדעתו, פתרונות נקודתיים לא יפתרו את בעיית הטיפול באריזות, ונדרשת גישה כוללת. הוא קורא להשלמת המהלך הכולל את הממשלה, תעשייה, רשויות מקומיות, הארגונים הירוקים, קימעונאים והצרכנים לטיפול כולל באריזות, על מנת להתאים למקובל במדינות המפותחות והצטרפות בעתיד למדינות ה – OECD."

מדובר למעשה במהלך רחב הנותן פתרון למיחזור אחוז גבוה ככל האפשר של אריזות ובעלות נמוכה, תוך ראייה כוללת ורחבה.

הדפסשלח לחבר
דרונט בניית אתרים
תוכן ושיווק אינטרנטי 
Bookmark and Share